top of page

Sporun Psikolojimiz Üzerine Etkileri

Sağlıklı yaşam denilince aklımıza ilk gelen şey spor yapmak, düzenli beslenmekti. Şimdilerde artık yoga ve pilates yapmak da geliyor :) Sporun beden sağlığına olan etkileri biliniyor. Özellikle kalp ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri var. Beden sağlığının yanı sıra insan psikolojisine de faydaları var.


Araştırmalar gösteriyor ki, düzenli spor yapanlarda ayrıca yoga, pilates yapanlarda depresyon, kaygı bozukluğu ve öfke kontrolüyle ilgili sorunlara düzenli spor yapmayanlara göre çok daha az rastlanıyor. Düzenli spor yapan veya düzenli yoga, pilates yapan kişilerin stresle daha kolay başa çıktıkları biliniyor.


Yaşlılar üzerinde yapılan çalışmalarda da aynı etkiyi görüyoruz. Spor beyin hücrelerinin daha uzun yaşamasını sağladığı için düzenli egzersiz yapan yaşlıların "alzheimer"a yakalanma olasılığı yapmayanlara oranla daha azdır.


Spor nasıl oluyorda ruh sağlığımız üzerinde bu kadar etkili oluyor? Bir de bu konuyu ele alalım. Spor yapıldığında vücudumuz endorfin salgılar. Endorfin doğal bir ağrı kesicidir. Bunun yanı sıra salgılanan noradrenalin ve seratonin gibi nörotransmitterler antidepresan gibi çalışarak kişinin daha iyi, daha mutlu, yaşam enerjisi ile dolu olmasını sağlar.


Düzenli spor yapmanın fizyolojik etkilerine gelince; tansiyonun ve diyabet gibi hastalıkların oranını azaltacak yönde etki gösterir. Kalp-damar hastalıklarına karşı direnci artırır. Özellikle pilates ve yoga hareketlerinin bel fıtığı, boyun fıtığı rahatsızlıklarına çok iyi geldiği saptanmıştır. Omurgadaki kifoz, lordoz ve skolyoz gibi rahatsızlıklara iyi geldiği gözlenmiştir.


Psikolojik faktörlere de değinirsek, düzenli olarak yapılan yoga ve pilates yağların yakılmasını ve vücudun şekle girerek sıkılaşmasını sağlar. Özellikle yoga asanalarında (pozlarında) ters duruşlar vardır ve bu ters duruşlar yerçekimine karşı direnç gösterdiği için asanaların gençleştirici bir etkisi de vardır. Kişi düzenli yoga, pilates yaptıkça özgüveni ve cesareti artar, sosyal çevreye girdiğinde veya kendisiyle başbaşa kaldığında kendisini daha iyi hisseder, psikolojik olarak güçlenir.


Yoganın 5000 yıla dayanan geçmişi vardır ve kadim bilgiler içerir. Yoganın kelime anlamı birlik, bütünlük, beraberlik demektir. Yoga, nefes çalışmalarını, meditasyonu ve bedensel hareketleri içerir. Nefes çalışmalarıyla ruhun, bedenin ve zihnin bir bütün olduğunu hissettirir, meditasyon ''an''da kalmamızı, odaklanmamızı ve farkındalığımızı artırır. Bütüncül yaptığımızda bedenimizle, ruhumuzla bir ve bütün hissederek varoluşumuzun farkındalığına ulaştırır. Yoga bağışıklık sistemine iyi gelir, bedenin enerjisini dengeler, sakin ve dingin hissetmeyi sağlar. Dikkati ve konsantrasyonu artırırken, kararlarımızda net olmamızı sağlar.


Yapılan tüm spor egzersizleri iyi hissettirir ve kişiyi hem bedensel hemde psikolojik olarak güçlendirir. Çünkü bedenimiz, ruhumuz ve zihnimiz etkileşim halindedir.


Sevgiyle kalın.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page