top of page

SAĞLIĞA BÜTÜNCÜL BAKIŞ

Sağlık, bireyin yalnızca hastalıklardan ve hastalık yapıcı mikroorganizmalardan korunması durumunu değil; fiziksel, sosyal ve ruhsal açıdan tam bir iyilik halinde bulunmasını ifade etmektedir. Herhangi bir yönden rahatsızlık durumunun olması tüm açılardan bireyi olumsuz etkilemektedir. Obezite ya da aşırı zayıflık durumu bireyi sosyal ve ruhsal anlamda iyilik halinden uzaklaştırabilirken; ruhsal sağlığını yitirmiş olan bireylere de yeme bozukluğu eşlik edebilmektedir.


Ayrı ayrı incelendiğinde fiziksel iyilik, bireyin sağlıklı beslenmesi ve yeterli fiziksel aktivitesi; sosyal iyilik, sağlıklı iletişim kurabilmesi; ruhsal iyilik ise bireyin kendisini sevebilmesi temeline dayanmaktadır. Fiziksel egzersiz, sağlıklı beslenme ve psikolojik desteğin önemi her geçen gün artmaktadır.


Sağlıklı beslenme bireyi bedensel sağlığı açısından geliştirirken, bireyin zihinsel işlevlerini de sağlıklı yönetmesini, kişiye olası üzüntü ve stres gibi faktörlerle karşılama durumunda daha sağlıklı kararlar verebilmesini sağlamaktadır. Yapılan bir çalışmada, sağlıklı besin tüketimi düşük düzeyde olanlara kıyasla, beslenmesinde tam tahıl, işlenmemiş et, sebze, meyve gibi besinleri tüketen Avustralyalı kadınlarda bipolar bozukluk, anksiyete veya depresyon tanısı daha az konulmuştur (1). Fiziksel aktivite ve mental sağlık arasındaki ilişki durumu incelendiğinde ise fiziksel aktivitenin birçok antidepresan ilaç ile benzer fonksiyon gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır (2). Egzersiz; bireyin kendisini iyi hissetmesinde bir araçtır ve düzenli yapılan egzersizin kalp-damar sağlığını geliştirici, kilo kontrolüne yardım edici, kas ve eklem dokularını güçlendirici ve daha birçok olumlu etkisinin olduğu bilinmektedir.


Sağlıklı olmak her insanın temel haklarından birisidir ve bunun sağlanması ile geliştirilmesi sağlık personelinin temel amacı olduğu kadar, bireyin de sorumlulukları arasındadır. Bireyin sağlığı iyi hale getirme davranışlarını kazanması için, kendini kontrol etmesi ve bu davranışları kazanmak için istek duyması gerekmektedir.

Genellikle bir sağlık sorunuyla karşı karşıya kalındığında başvurulan diyetisyenler, spor eğitmenleri ve psikologlar, bireylerin devamlı danışacabileceği kişiler olmalıdır çünkü sağlıklı olmak her yönden tam bir iyilik halinde olmaktır.


Sağlığın hayattaki en büyük değer olduğunu benimsemek ve benimsetmek için Lotus Body & Mind ailesi olarak sizlere yoga, reformer pilates, psikolojik danışmanlık ve beslenme danışmanlığı hizmeti vermekteyiz. Sağlığa bütüncül yaklaşarak sağlıklı bir psikoloji, sağlıklı bir beden ve sağlıklı beslenme üzerine çalışmalar yapmakta ve size daha iyi bir hizmet sunmak için günden güne gelişmekteyiz. ‘’Öğrenmenin ve gelişmenin yaşı yoktur’’ düşüncesini benimseyen alanlarında uzman eğitmenlerimiz ile, sağlığa bir adım daha atmak isteyen sizlerin daima yanında olacağız.


(1) Gold SS. Eat your way happy. The mood boosting benefit of food. Yoga Journal 2015.

(2) Nicoloff G., Schwenk TS. (1995) Using exercise to ward off depression. PhysSportsmed; 23(9):44-58.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page