top of page

DİYETTE ALKOL TÜKETİMİ


Yemek yemek bireyin temel ihtiyaçlarından birisi olmasının yanında sosyalleşmesi açısından da büyük bir öneme sahiptir. Davetler, kutlamalar ve büyük aile toplantıları zaman zaman bireyin beslenmesine alkollü içecekleri de ekleyebilmektedir. Sıklığına ve tüketim miktarına dikkat edilerek tercih edilmesi gereken alkol, bireyin bedeninde pek çok etkiye sahiptir.


Sağlıklı kilo kontrolü için harcanan ve vücuda alınan enerjinin dengede olması gerekmektedir. 1 gram alkolün 7 kkal olduğu bilinmektedir ve bu miktar 1 gram karbonhidrat veya 1 gram proteinin sağladığı enerjinin yaklaşık iki katıdır. Aynı miktardaki alkol ve yağ karşılaştırıldığında yaklaşık olarak aynı enerjiyi verdikleri sonucuna ulaşılmaktadır.


Alkol, kalorik değerinin yanında vücuttan sıvı atımına neden olarak vücudumuzun yapıtaşı olan hücrelerin bütünlüğünün bozulmasına neden olmaktadır. Karaciğerde metabolize olarak olası karaciğer hasarlarına zemin hazırlamaktadır. Uzun süreli tüketimi metabolizmanın düzenli işleyişini bozmakta ve bireyin kilo alımını kolaylaştırmaktadır. Vücutta metabolize olması sonucu ortaya çıkan maddeler yağ yapımı sürecini hızlandırmakta ve bireyin yağ kütlesini arttırmaktadır. Yağ yapımında kullanılan glikoz bireyin kan şekerini düşürerek ani açlıkların oluşmasına neden olmakla birlikte, çeşitli hormonların etkinliğini azaltarak uyku kalitesini de olumsuz etkilemektedir.


Alkol, sinir sistemi üzerinde de etkili olarak bireyin kaslarını sağlıklı bir şekilde kullanmasını engellemektedir. Bu olumsuz özellikler özellikle sporcularda olası yaralanmalara zemin hazırlamakla birlikte, performans düşüklüğüne neden olmaktadır. Hücrelerin büyük bir kısmı sudan oluşmaktadır ve alkol tüketimi sıvı kaybını arttırmasıyla kas gelişiminin de önüne geçmektedir. Alkol tüketimi sonrasındaki süreçte birey için ağır egzersizler yerine yürüyüş en doğru seçim olacaktır.


Alkol tüketiminin sıklığı ve miktarı önemli olmakla birlikte dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise alkol ile tüketilen aşırı şekerli, tuzlu ve yağlı gıdaların miktarıdır. Böyle gıdaların tercih edilmesi özellikle kilo kaybını hedefleyen bireylerin hedeflerine ulaşmalarını engelleyecektir. Alkol alımı sonrasında ise kaybı yaşanan sıvının ve minerallerin yerine konulması gerekmektedir ve bu durum ertesi gün tüketilen su miktarına, yeterli ve dengeli beslenmeye bağlı sağlanabilmektedir. Çay ve kahve gibi sıvı kaybına neden olan içeceklerin bir süre tüketilmemesi, alkolün vücutta oluşturduğu hasarı gidermek için antioksidan özellik gösteren sebze ve meyvelerin beslenme programında mutlaka bulunması gerekmektedir.


Alkol bireyin beslenmesinde elzem değildir. Bireyin olumsuz özelliklerini göz önüne alıp bilinçli olarak tüketmesi önemlidir.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page